Kul fakta

 

Hur man köpte hund förr i tiden del 1

av Ulla Bergh-Persson

avd3

Hur man köpte hund förr i tiden del 2

av Ulla Bergh-Persson

avd3

Hur man köpte hund förr i tiden del 3

av Ulla Bergh-Persson

avd3

 Valla med Collie

vallhunden Asta

avd3

 Ice som tjänstehund

avd3

Ace letar bengaliska eldar på Råsunda fotbollsstadion 

avd3

  
Vad är viltspår?

När hunden spårar ett viltspår så följer den ett blodspår där man även dragit en klöv.Spåren kan ha legat ända upp till 24 timmar.

man använder vanlig spårsele och spårlina.

Den perfekta viltspårshunden skall gå i så lugn takt att du som förare kan följa med så tyst som möjligt. Eftersom du och hunden arbetar tillsammans är det viktigt att du kan läsa av hunden för att se om den arbetar på spåret eller inte.

Alla hundar, oavsett ras har rätt att starta på viltspårsprov. När du tycker att din hund spårar bra i ett lagom tempo, kan tiden vara mogen för att testa ett officiellt viltspårsprov.

Viltspårsprov

Man börjar i anlagsklass där spåret är 600 meter och blodas ca. 2-5 timmar innan hunden får gå det. Spåret skall innehålla 4 räta vinklar med minst 50 meters mellanrum. Till anlagsprovet används ca 3 dl blod och på en av raksträckorna görs ett blod-uppehåll på 15 meter. Skanken dras däremot hela spåret. Avståndet mellan hund och förare skall vara minst 5 meter.Klöven läggs vid spårslutet men ska inte vara synlig för föraren. Spårtid max 30 minuter.

Vid godkänt i anlagsklass går man vidare till öppen klass där spåret skall ligga 12-24 timmar samt flera bloduppehåll.

Ungefär 50-100 meter innan spårslutet ska en skottprövning göras. Domaren eller funktionär går ca 10 meter från hunden i spårets riktning och avlossar ett skott.Hunden får inte visa skotträdsla. Domaren visar i vilken riktning spåret fortsätter och spårtiden är max 45 minuter.

I öppen klass tilldelas hunden första,andra, tredje eller inget pris beroende på prestation.I både anlagsklass och i öppen klass får man en skriftlig bedömning av domaren där man beskriver hundens spårningsförmåga,tempo,självständighet samt i öppen klass även skottreaktion.

Viltspårschampionat

För att din hund skall bli viltspårschampion SE VCH måste den ha 3 första pris i öppen klass, tilldelat av minst två domare samt lägst 2:a pris på utställning.


Passar collie för viltspår?

Ja, collies är duktiga spårhundar överlag. Det är en trevlig sysselsättning för både hund & ägare.

Kom ihåg, det går att viltspåra utan tävlingsambition! 


- Viltspår är helt enkelt det roligaste Tess vet, hon tjuter av lycka när selen och spårlinan tas fram ur garderoben.

Hälsningar Agneta & SE VCH Steadwyn Beyond Belief(Tess).